De rijke geschiedenis van Het Slaapbankencentrum
Burg. Roosstraat in Rotterdam
Een prentbriefkaart van de Burgemeester Roosstraat in Rotterdam Noord. Aan het “verkeersbeeld” te zien, schatten wij dat het rond 1910 zal zijn geweest. Hier zou de hoofdpersoon – zo mag je de oprichter van het bedrijf toch wel noemen- op 13 jarige leeftijd rond hebben kunnen lopen.
Later zou hij hier zijn eerste winkel openen, op nummer 23. Dat moet in 1950 geweest zijn.
Op dit moment hebben we nog geen foto kunnen vinden van het pand zelf. Mocht u foto’s uit de geschiedenis van ons bedrijf in uw bezit hebben, dan zouden we die zeer graag een keer bekijken. Ook voor op of aanmerkingen houden wij ons van harte aanbevolen


Huibert Rietveld 16-7-1897 † 4-9-1980
Huibert Rietveld
In 1945, direct na de oorlog, begon Huibert Rietveld in een achterkamertje op de eerste verdieping aan het Zwaanhals 69 b met het maken van slaapbanken. Een product dat door de begrijpelijk woningnood direct al erg goed liep. Zijn beide zoons brachten de slaapbanken met de handkar naar de klanten.
Productie van slaapbanken
Omstreeks 1950 betrok hij een bedrijfspand aan de Burgemeester Roosstraat 23 gelegen tussen de Noordsingel en de Zwart Janstraat. Daar maakte hij eigenhandig de verschillende slaapbanken. Van beroep was hij stoffeerder; ook hebben we wel eens: -koopman- op zijn papieren zien staan. Over het uiterlijk van de slaapbanken is nu lastig een oordeel te vellen, ( zie foto 2 ) maar dat de kwaliteit goed was is een feit dat zeker is. Wij kregen soms tientallen jaren later nog wel eens banken mee terug die hij had gemaakt en die waren er altijd nog zeer goed aan toe. Hooguit was de bekleding iets versleten, maar de vering was nog vrijwel nieuw!

Het is maar wat je modern noemt! Een foto uit een van de eerste folders. De prijs van dit slaapbankstel was : Fl 415,00
Hieronder dezelfde bank uitgeklapt. Zodat u het “systeem” goed kunt zien. De slaapmaat was een voor die tijd riante 120 x 190 cm. Iets wat nu zowel veel te smal als te kort zou zijn. Waarschijnlijk is dit een van de eerste banken die de heer Rietveld heeft gemaakt. Daarom dateren we hem rond 1945-1946.

Slaapbanken productie in de Oudaenstraat
Nog wat later kocht hij een fabriekspand aan de Oudaenstraat 33 . Dat zal rond 1956 geweest zijn. Daar werden niet alleen slaapbanken gemaakt, maar ook gewone bankstellen, stoelen, tafels enz.

Oudaenstraat 33 Vlak voor de sloop rond 1980
Van de buitenkant van de fabriek hebben we alleen een foto gevonden die gemaakt is vlak voor de sloop. Omdat de gemeente Rotterdam er nieuwbouw had gepland, moest het pand verdwijnen en werd het onteigend. Op onderstaande foto ziet u de nieuwbouw al oprukken. Het is het losstaande pand aan de linkerkant van de straat.
De verkoop werd gedaan vanuit de Burgemeester Roosstraat 23, de Benthuizerstraat 28a en de Noordsingel 60-62. In die laatste 2 panden woonden zijn oudste dochter en zoon achter de winkel. Iets wat in die tijd vrij gebruikelijk was. In totaal had hij 5 kinderen die hij voor het grootste deel alleen heeft moeten opvoeden!
Dé slaapbanken speciaalzaak aan de Goudsesingel
In 1957 huurde hij zijn eerste meters in het Industriegebouw aan de Goudsesingel 66 Uiteindelijk werd dat 5000 m2. Vrijwel de gehele 3e en 5e verdieping! En op de begane grond bevond zich het magazijn, in het pand aan het Achterklooster, waar nu het bekende architectenbureau MVRDV is gevestigd. ( Onder andere de ontwerpers van de Markthal! )
Hierdoor werden de panden aan de Noordsingel en de Burgemeester Roosstraat overbodig. Zijn dochter en zoon verhuisden respectievelijk naar de Vijverhofstraat en de Zwartjanstraat en zelf kocht hij een mooi pand aan de Heemraadssingel 251. Waar hij tot aan zijn dood zou blijven wonen. Vreemd genoeg heeft hij dat pand de laatste pakweg 20 jaar nooit meer verlaten! Wel behield hij de algemene leiding over het bedrijf en zijn oudste dochter kwam hem dagelijks alle papieren brengen.

De oudste foto die we hebben kunnen vinden van de eerste toonzaal in het Industriegebouw. Dit was op de 3e verdieping. We denken dat het rond 1960 zal zijn. Maar we zijn het nog verder aan het uitzoeken.
In de tijd dat wij in het Industriegebouw gevestigd zijn geweest, zijn wij er altijd vanuit gegaan dat het gebouwd was met hulp van het Marshall plan, tot onze verbazing ontdekten we bij Wikipedia dat de tekeningen van het pand al dateerden van voor de oorlog! De ontwerper is Hugh Maaskant. Later zou hij ook verantwoordelijk zijn voor de ontwerpen van o.a. de Euromast, het Hiltonhotel, het Groot Handelsgebouw en de Lijnbaanflats. Kortom een grootheid in Rotterdam. Niet vreemd dat het architectenbureau MVRDV zich graag in een pand ontworpen door Maaskant wilde vestigen!
Er is in een krant wel eens een artikel verschenen over de geschiedenis van het Industriegebouw, waarin meerdere huurders werden besproken. Ik zag in de ogen van mijn beide ooms verdriet, want er werd met niet één woord gerept over hun zaak. Terwijl die er 28 jaar gevestigd was geweest en bovendien het merendeel van die tijd waren ze de grootste huurder van het gebouw. Je zou toch zeggen dat je een klant van zo’n fl 64.000 per maand! niet zo maar vergeet. Kennelijk spreekt een meubelzaak niet zo tot de verbeelding.
In die tijd was het wel een van de grotere spelers van de Rotterdamse meubelhandel met een omzet van zo’n 6 miljoen. Samen met van der Meer, in het Groot Handelsgebouw, H.H. de Klerk, in het voormalige pand van Donner, Piet van Reeuwijk aan het Binnenwegplein en de Stam aan de Mariniersweg vormden we het meubelhart van Rotterdam. De klanten kwamen uit het hele land naar ons toe.

Hier een foto van het Industriegebouw in aanbouw. Het is het achteraanzicht, met de 5 karakteristieke laagbouwpanden waar ons magazijn in was gevestigd en waar nu het architectenbureau MVRDV zich bevindt.
We zullen het maar eerlijk toegeven in al de jaren dat we het huurden is het ons nooit opgevallen dat het iets bijzonders was; het was een groot pand. Geen reuk of smaak aan. Misschien zelfs wel een beetje suf. Pas nu het weer in volle glorie is hersteld, zien ook wij wat een geweldig pand het eigenlijk is. Op dit moment is het met name voor allerlei ondernemers van de creatieve sector en de horeca the place to be !

Hier in foto van “ onze” expeditiestraat. Inmiddels is dit omgetoverd tot een tropisch tuin en kunnen er geen auto’s meer rijden.
Expeditiestraten zijn een typisch Rotterdams fenomeen. Ze zijn opgenomen in het –wederopbouwplan- van na de oorlog, om het mogelijk te maken om de winkels te bevoorraden zonder dat het normale verkeer er last van had. De gemeente heeft berekend dat ze in totaal zo’n 16 hectare van de binnenstad in beslag nemen! In sommige wijken tot wel zo’n 10 % van het totale oppervlak. Omdat het nu vaak niet zulke fijne ( lees: veilige ) plekken zijn, is het plan om ze aantrekkelijker te maken en zo de kwaliteit van de totale binnenstad te verbeteren!

Hier in foto van “ onze” expeditiestraat. Inmiddels is dit omgetoverd tot een tropisch tuin en kunnen er geen auto’s meer rijden.

Hier één van de eerste foto’s van het Industriegebouw. Aan de auto’s te zien, schatten wij het rond 1950. Uiteindelijk huurden wij de complete 3e en 5e verdieping!

Op deze foto is het camerastandpunt wat lager, waardoor nog eens extra opvalt dat het toch wel een erg imposant gebouw is.

Ruim 61 jaar op dezelfde locatie
Aan de Goudsesingel in Rotterdam bevindt zich al meer dan 61 jaar de grootste speciaalzaak in Slaapbanken en Bedkasten van Nederland. In onze showroom van 1000 m² vindt U alle bekende merken. U treft in onze winkel ruim 150 verschillende slaapbanken aan. Hiernaast hebben we een groot aanbod aan bedkasten.
Wij bezorgen gratis in heel het land plus de Belgische en Duitse grensstreek.
Het Slaapbankencentrum is aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen.
Goudsesingel anno 2013
Zie hier hoe onze winkel in 2013 eruit zag aan de Goudsesingel te Rotterdam.

Het Slaapbankencentrum gaat verhuizen naar Sliedrecht
Vanaf 1 Juni 2020 gaan wij ons pand aan de Goudsesingel te Rotterdam helaas verlaten. Volgens de nieuwe huisbaas paste wij niet in het straatbeeld.
Omdat wij als grooste speciaalzaak in verborgen bedden, graag de grootste wilt blijven en er geen geschikt pand in Rotterdam beschikbaar was gaan wij verhuizen naar de woonboulevard in Sliedrecht!
De dag dat we de sleutel kregen van het nieuwe pand.
Boenen, boenen, boenen, boenen en nog eens boenen….
De eerste muren worden afgewerkt:
