Heel kort samengevat zijn er 2 soorten slaapbanken.
Bij de een wordt het matras dubbel gebruikt, zowel om op te zitten als om op te slapen.
Terwijl bij de ander het zitten en slapen gescheiden is, u zit op de zitkussen en u slaapt op een apart matras.
Graag leggen wij u het verschil uit.

Soort 1

Zoals u hiernaast in het filmpje kunt zien, zit u op de matras. Hierdoor hoeft er niet een heel mechaniek weggewerkt te worden en is het model dus vaak erg ‘luchtig’ om te zien. U gebruikt de matras zowel om op te zitten als om op te slapen.

Opzoek naar zo’n slaapbank? Bekijk dan het assortiment van Innovation.

Soort 2

Zoals u hiernaast in het filmpje ziet, zit er een mechaniek met matras in de bank verwerkt. Doordat de zitkussens niets met het matras te maken hebben, zit de bank als een bank en slaapt als een echt bed! Dit soort slaapbanken is prima permanent te gebruiken.

Opzoek naar een slaapbank zoals deze? Bekijk dan het assortiment van Pol74Dienne, Milano Bedding of Sofa bed.

A+

Dit zijn de luxe design slaapbanken van onder andere Pol74 en Milano Bedding. Deze slaapbanken zijn vrijwel allemaal “aangekleed” dat wil zeggen dat het gehele mechaniek een jasje heeft gekregen waardoor u het optimale bed gevoel krijgt.

Alle banken met dit systeem hebben een volledig afneembare hoes. Ze zijn in alle gebruikelijke slaapmaten te leveren, zoals 80, 90, 120, 140, 160 en soms zelfs 180 cm.  breed. Ook zijn er een paar met 2 aparte bedden in één bank. 2 x 80 of 2 x 90 cm.

 

Bekijk hier de slaapbanken die onder deze categorie vallen.

A

Deze slaapbanken werken exact hetzelfde als het A+ systeem, maar zijn net iets minder luxe uitgevoerd.  Het blijft een gescheiden systeem: aparte matras en aparte zitkussens, die onafhankelijk van elkaar zijn aan te passen. Meestal kunt u kiezen uit een Polyether, Binnenvering en Pocketvering matras. Soms ook nog uit een traagschuim of koudschuim matras. Deze slaapbanken zijn van de merken Dienne, Sofa bed en Nehl. Mocht een losse hoes u aanspreken dan kunt u het beste kijken bij de banken van de Italiaanse fabrikant Dienne. Ook hier is er een grote keus in matras maten: 1-persoons 70, 80 en 90 breed. Twijfelaars of smalle 2-persoons slaapbanken: 100, 115 en 120 cm. breed. De gewone 2-persoons bedbanken met 140 en 160 cm. brede matrassen en zelfs de extra brede slaapmaten van 170 – 185 cm. toe.

Als u naar een extra brede slaapmaat op zoek bent kunt u op een van onze TOP 10’s klikken: extra brede slaapbanken

B

Bij deze hoekslaapbank kunt u het beste even het filmpje bekijken. Qua systeem lijkt hij op geen enkele ander bedbank uit onze collectie. Hij is bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor de “thuisbioscoop” (of gewoon voor de TV)

Het voordeel van deze slaapbank is dat als u de bank in de “lounge stand” schuift, u een dubbele longchair heeft en er dus niet meer – gevochten- hoeft te worden om de beste plek.

De slaapmaat is zelfs 170 x 200 cm.!  U kunt hem ook precies andersom bestellen.

C.1

Dit zijn de dwarsslapers, deze banken zijn minimaal 2 meter breed. U slaapt namelijk in de breedte van de bank, om dan aan een slaaplengte van toch minstens 2 m. te komen, komt u daar niet onder uit. Waarschijnlijk is het filmpje duidelijker. Dit model is de bedbank Cassius de Luxe van Innovation Living. De totale buitenmaat is 230 cm. Elke arm is 15 cm. breed en de matras 200 cm. zodat het totaal 230 cm. wordt. U kunt ook kijken naar model Supremax de Luxe. Dat is dezelfde bedbank maar zonder armen waardoor de buitenmaat 2 m. wordt. En model Bifrost de Luxe zit daar tussenin: 210 cm. breed met de smalle houten armen.

Het kenmerk van de bedbanken type C.1  is de goede 23 cm. dikke pocket spring matras en de royale bedmaat van 155 x 200 cm. Uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik!

C.2

Deze lijn slaapbanken  van Innovation worden Multifuncionals  genoemd. De slaapmaat is 140 x 200 cm. Model Aslak en Fraction wordt eventueel ook in de slaapmaat 120/200 cm. gemaakt. U heeft keuze uit 4 verschillende matrassen: een Classic matras gemaakt van Polyether en Fiberfill (een vervanger van katoen) een Latex matras; een pocketspring matras  en een Soft Spring matras. Die kunt u in 36 verschillende kleuren bestellen en op 8 verschillende onderstellen. Naast de al genoemde Aslak en Fraction zijn dat model: Mimer, Balder, Colpus, Ronia en Minimum. Dat zijn er bij elkaar 7. Op dit moment hebben wij nog een aantal onderstellen van de Spider op voorraad. Alle modellen hebben een gewone en een relaxstand. Bovendien hebben ze een opklapbaar hoofdeind, naar keuze links of rechts te monteren.

C.3

Dit zijn de echte design slaapbanken van Innovation. Naar onze mening is bij deze banken meer op het uiterlijk gelet dan op de slaapkwaliteit. Het is meer een mooie design bank voor in de woonkamer, waar u goed op kunt zitten en mocht het nodig zijn dan is er toch ook nog een bed van te maken. De reden waarom klanten dit systeem vaak leuk vinden is de lage rugleuning, waardoor hij veel moderner oogt. Het resultaat daarvan is dat de slaapmaat slechts 115 cm breed is. Bij een slaaplengte van 210 cm. Wel adviseren wij om bij deze modellen een top matras te gebruiken. Dit ter bescherming van bekleding; om het slaapcomfort te verhogen en omdat het bed vaak een naad heeft. Door het gebruik van een topper heeft u daar geen last van. U kunt kijken bij de volgende modellen: Splitback, Dublexo, Oldschool, Ample en de Clubber.

De eerste 4 bedbanken hebben allemaal een rugleuning die in 2 delen is neer te klappen, waardoor u er hele leuke dingen mee kunt doen in uw interieur.

D

Dit zijn de meest compacte slaapbanken die we hebben, doordat het mechaniek volledig in de bank verwerkt is, is de slaapbreedte ook bijna gelijk aan de totale breedte van de bedbank. Wanneer we model Cubed als voorbeeld nemen, die heeft een slaapmaat van 140 cm. breed. Daar komt dan aan beide kanten 3 cm. bij voor een chrome poot of 3,5 cm. voor een houten poot. De slaapbank Solino is nog gunstiger daar is de slaapmaat precies hetzelfde als de buitenmaat. 85, 125, 145 of 160 cm. breed. De slaaplengte is 2 m.

E

Dit noemen we in Slaapbankenland een schuifsysteem. In het filmpje kunt u het duidelijk zien. Rugkussen eraf halen; zitting naar u toe trekken, totdat hij niet verder kan, dan het zitgedeelte omklappen en met het rugkussen het overgebleven stuk opvullen. De slaapbank Taiga (hier afgebeeld) en model Gitta werken beiden zo. De bedbank Living hebben we ook maar onder dit systeem gerangschikt, omdat het er anders te veel verschillenden zouden ontstaan. En we krijgen al vaak genoeg te horen dat er te veel keus is!

Bij de bedbank Living kunt u volstaan met de zitting naar voren te trekken en het rugkussen om te klappen. (Blijft aan de bank vast zitten) Ook is de slaaphoogte wat beter dan bij de beiden andere modellen. En als laatste heeft model Living nog een soort van relaxstand.

F

Dit zijn de één-persoons dwarsslapers.  Bedbanken die meestal 1 of 2 opklapbare armen hebben. Die armen zijn altijd in verschillende standen omhoog of omlaag te zetten, zodat ze heel goed als een chaise-longue zijn te gebruiken. Vaak zijn ze ook voorzien van een grote dekenbak, waar u het beddengoed in kwijt kunt.

Voorbeelden van dit systeem: model Tim 80/200 cm. (hier afgebeeld) model Greta 80/200cm. Ghia 80/210 cm. Rollo 80/200cm. Stratos 80/202 cm. en Zeal 70/200 cm.

Als de bank één armleuning heeft, kunt u kiezen of u die links of rechts wilt hebben.

De modellen Napper 80/200 cm. en Linna 80/200 cm. vallen eigenlijk onder de “Daybedden”  je kunt er goed op liggen, maar vanwege het ontbreken van zowel armen als rugkussen, niet op zitten.